Låna trots betalningsanmärkning
Låna med anmärkning via lånabetalningsanmärkning.se.
Undvik UC

Undvik UC om du har betalningsanmärkningar

Det är alltid bra att ansöka hos en långivare som inte tar en UC om man ska ta ett smslån, det gäller alla. Men det är ännu viktigare att göra det om man har dragit på sin en eller flera betalningsanmärkningar. Nu kanske du undrar varför det är så och det kommer du att få förklaringen på här.

Lite om UC

UC (Upplysningscentralen) är Sveriges överlägset största kreditupplysningsföretag som idag ägs av de stora bankerna Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. Som du kanske förstår är det därför som alla stora banker i Sverige vänder sig till just UC när de ska ta en kreditupplysning, men även massor av andra företag (såsom bostadsbolag, arbetsgivare och operatörer) använder sig av UC.

Därför bör du låna utan UC

Om du ansöker om ett lån hos en bank som tar en UC registreras det i UC:s register, även vem frågeställaren är syns i registret. Det här innebär att om du ansöker om ett banklån kommer det synas att du har ansökt om ett smslån tidigare och om du har gjort många smslåneansökningar syns varenda en av dem. Och det här är inte alls bra eftersom bankerna kan vara skeptiska mot folk som har ansökt om ett smslån av flera anledningar:

  1. Om du har ansökt om ett smslån kan banken se det som ett tecken på att du har en dålig betalningsförmåga även om den ser bra ut på pappret. De kanske misstänker att du har utgifter som inte syns i kreditupplysningen, till exempel personliga skulder eller att du förlorat ditt jobb utan att det hunnit synas i upplysningen.
  2. Banken kan tro att du förvisso har en god betalningsförmåga men att du är slarvig med din ekonomi, för varför har du annars varit i behov av ett litet lån som ska betalas tillbaka efter en kort tid?
  3. Om du har ansökt om smslån och dessutom har betalningsanmärkningar kan de få banker som kan acceptera anmärkningar se rött eftersom de då kan tro du fortfarande har en strulig ekonomi.

Dessa antaganden behöver inte alls stämma in på dig, men tyvärr är det ofta så bankerna tänker, liksom hyresvärdar och en mängd andra företag. Det är därför du ska ansöka om ett smslån hos en långivare som tar en kreditupplysning hos ett annat kreditupplysningsföretag för då syns det inte i UC:s register. Tack och lov erbjuder de flesta smslångivare smslån utan UC så det är bara att välja och vraka.